buatmu sahabat

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hidup ni umpama roda. ya! roda. semua orang tahu akannya. namun, tidak semua sedar akan putaran tersebut. ada yang alpa, ada yang leka. sering mendongak tanpa sesekali menjeling kebawah. Allah memberi bukan untuk mmbangga diri tetapi Allah memberi kerana ingin menguji. namun manusia alpa.


persekitaran kita mendidik dan menentukan siapa diri kita.  setiap manusia melakukan kekhilafan namun apabila kekhilafan itu diulang semula, ianya merupakan satu kebodohan. mengapa? kerna akal fikiran yang Allah pinjamkan itu tidak digunakan sebaik mungkin. belajarlah berfikir.

usah acapkali melihat tingkah laku orang lain sehinggakan kain sendiri terlondeh.  sedarlah diri. bawalah dirimu kejalan yang bercahaya agar bisa dilihat akan apa yang terhimpit dan mampu membuka kotak fikiranmu itu.  belajarlah menerima kekhilafan sendiri. berhentilah menuding jari tanpa merasa bersalah. ingatlah bahawa Allah itu Maha Adil. kita manusia tidak akan pernah terlepas daripada azabNya. Allahuakhbar!.

nukilan cx :
insaflah wahai sahabat. bukalah ruang matamu. sucikanlah hatimu. bersihkanlah jiwamu. belajarlah ikhlaskan hati dan sanubarimu. kelak insan disekelilingmu tidak akan pernah jemu. :)

cc : hot gegurl vs hot guy

maaf kuberi kerna dirimu sahabat
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Post a Comment

2 Comments

Unknown said…
memang pun.....
Zubaidah said…
kalo kita buat kesilapan yg sama buat kali ke 2, ada kah Allah masih ingin membantu??? :(, sy sedih sgt :( sy sedih sbb sy buat silap yg sama lagi :( sy dah rase putus asa :( sy harap Allah akan bntu sy, wlopon sy byk dosa ;(