Carpal Tunnel Syndrome : Sakit Otot

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 60
hye korunk. hari ni aye nak cerita tentang Carpal Tunnel Syndrome.  baru-baru ni, selalu sangat diserang oleh CTS ni. sakitnya Ya Allah.. eh sat, apa itu CTS? okay, biar aye bagi maksud  dari segi pemahaman aye ye.. memandangkan aye belajar CTS ni masa diploma dulu.

click for the best view


CTS merupakan sakit otot yang disebabkan tindakan atau pergerakan kita secara berulang-ulang.  kebiasaannya akan merasa kebas, sesemut, sengal-sengal dan sakit akhirnya.  jika telah kronik, otot korunk boleh lumpuh.  CTS selalu berlaku pada tangan, kaki dan pinggang yang more to otot-otot kita.  okay, faham tak? kalau tak faham, aye kasi definition secara doktor pula ya.. camni, CTS ni actually ..

Keadaan menyakitkan tangan dan jari yang disebabkan oleh pemampatan saraf utama di mana ia melepasi tulang carpal melalui petikan di depan pergelangan tangan, bersama-sama dengan tendon flexor tangan. Ia mungkin disebabkan oleh pergerakan yang berulang-ulang dalam tempoh yang panjang, atau oleh pembendungan cecair, dan dicirikan oleh sensasi kesemutan, kebas, ataumembakar - CTS Google
atau pun boleh didefinisikan sebagai Sejenis neuropati mampatan (kerosakan saraf) yang disebabkan oleh pemampatan dan kerengsaan pada saraf median pada pergelangan tangan. Saraf dimampatkan dalam terowong carpal, terusan bertulang di sebelah sawit pergelangan tangan yang memberi laluan untuk saraf median ke tangan.  Kerengsaan pada saraf median khusus disebabkan oleh tekanan daripadaligamen carpal melintang - medterms

okay, dah faham? bagus jika dah faham.  aye before this okay je bila mengadap laptop 24/7 tapi semenjak berblogging ni, aye semakin gila untuk mengadap lappy dan aye tak sedar kedudukan aye tidak betul dan menyebabkan otot bahu kanan aye ni mengalami CTS. sangat sakit woo sebab dia effect tulang belakang aye. hurm, apa yang aye nak cakap CTS ni sangat bahaya ya kawan-kawan.  sila jangan biarkan diri korunk jadi cam aye. sekarang ni aye just urut, exercise dan sapu minyak panas dekat bahu aye.  dan mungkin aye boleh mengurangkan penggunaan lappy after this. hope so. 

cara korunk pegang mouse pun kena betul okay.  kedudukan korunk depan lappy pun kena betul, if not.. siaplah korung CTS menyerang.  jangan amalkan berbaring di atas katil dan mengadap lappy.  itu salah satu  penyebab CTS kerna, korunk tekan otot tangan untuk bekerja keras menaip, mengawal mouse dan menyesuaikan kedudukan korunk yang sedang baring tu.  aye nak masukkan gambar operation CTS, tapi aye tak sanggup nak tengok. korunk nak tengok? sila rujuk sumber ya. 


amalkan kehidupan yang sihat
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

Post a Comment

2 Comments

ishhhhh takotnyeeeeeeee ape punca2 die ek?
CXopportunities said…
sumaiyah mokhtar : biasanya berkait rapat dgn kedudukan yang tidak betul ketika menggunakan komputer.