Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

Tahi sawan adalah perkara normal yang berlaku dan terjadi kepada bayi baru lahir. Ada juga yang tiada tahi sawan tetapi kebanyakannya terjadi. Tahi sawan adalah kuping-kuping seperti kelemumur yang berada di atas kepala bayi. CX pon pertama kali tahu pasal ini. Almaklum baru anak nan seorang waktu tu. Pada mulanya memang tak perasan pon wujudnya tahi sawan ini tetapi makin lama rasa macam kulit kepala anak jadi tebal tau. Ianya lembab ya bila tertutup dengan rambut. Rambut anak CX pula sejenis tebal. Makin menjadilah tahi sawan itu menebal. CX ingatkan kulit kepala bayi hihi. Rupa²nya bukan. Ianya merupakan tahi sawan yanh berkuping² bentuknya. 

Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

CX memang rujuk kepada doktor tau memandangkan tahi sawan itu menebal, kita jadi risaulahkan. Ini memang pengalaman pertama CX berdepan dan mengenali apa itu tahi sawan.  Tahi sawan ini berasal daripada keturunan keluarga yang mempunyai sejarah asma. Makanya no wonder anak akan ada tahi sawan ini.  Jika diamati, sebelah suami CX, ada asma.

Tahi Sawan boleh kekal ke dewasa

Tak jauh pon susur galurnya, sebab yang ada asma tersebut adalah mak mertua CX sendiri.  Menurut doktor Rahimah klinik amal dan surgery Bukit Katil Melaka, ada jenis tahi sawan ini  akan kekal sehingga ke usia dewasa. Menyeramkan sungguh kalau ianya kekal sehingga dewasa. Maknanya waima sudah dibersihkan, ia tetap kembali.  Bayangkan kalau kepala perempuan yang kena tahi sawan ini. Kesian tau. CX dok bayang diri sendiri sahaja. Kalau ada kelemumur pon dah fak selesa, inikan pula tahi sawan. Memang rasanya kerap kali botak kot. Huhu

Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

Kalau mengikut kepercayaan orang dulu-dulu pula, ianya normal bagi bayi yang baru lahir. Tapi kita sebagai mak abah, kena juga berhati-hati sebab tahi sawan boleh menjadi kudis tau kalau tidak dibersihkan. Kuping-kuping yang ada akan menebal dengan banyaknya tanpa kita sedari. Tapi seriuslah, dekat kepala anak CX memang tebal. Acapkali potong rambut dia.  Dahlah kuping tahi sawan itu lembab, berbau pula tu. Dapat yang tebal, memang payah juga nak bersihkannya. Kebiasaannya bila kami potong rambut anak bagi botak, CX akan bersihkan kepala anak menggunakan putik kapas dan minyak bayi. Jangan bersihkan begitu sahaja tau, nanti melecet kepala anak. 

Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

Syampu menjdi punca tahi sawan? 

Anak CX  ada juga tahi sawan ini. Lama juga, usia dia beberapa bulan pon masih ada lagi. Memang kena kerap bersihkan. Disebabkan CX dan suami waktu itu newbie, makanya kami bawa anak ke klinik dr.Rahimah. Beliau mengesyorkan agar tidak kerap memakai jenis syampu yang boleh memudaratkan. Selain itu, beliau bekalkan dengan syampu khas yang dapat mengurangkan kehadiran tahi sawan.  Berguna dan berkesan juga ya. Tahi sawan anak CX jadi berkuranglah. Tapi kita kena kerap bersihkan juga. Jangan lepas dah pakai syampu khas tu, dibiarkan pula. Serupa sahajalah nanti. Jangan malas ya ibu ibu. Hihi. 

Pada awal kelahiran anak CX, memang ada pakai syampu bayi Baby Johnson warna kuning tu tau. Sejak pakai syampu itu, tahi sawan anak CX menjadi² pula tebalnya. CX csrtialah dekat doktor. Kemudian, dr.Rahimah cakap, ada juga pesakit dia yang datang, mengadu benda sama. Faktor syampu tersebut pon boleh jadi punca. Jadi, bagi mengelakkan perkara tak enak terjadi di masa akan datang, CX berhenti terus menggunakan syampu tu. Tapi sungguhlah, memang nampak perbezaan dia. CX percaya syampu tu pon bagi kesan tak elok dekat kepala anak CX. Alhamdulillah akhirnya tahi sawan anak CX makin pulih. 

Tahi Sawan: Kerak di Kepala Bayi

Solusi Terakhir untuk Tahi Sawan? 

Apa yang CX buat untuk menghadapi dan menangani masalah tahi sawan : kuping di kepala bayi adalah, CX botakkan kepala anak terus. Syukurlah anak CX lelaki. Kalau perempuan? Sampai ke sudah asyik kena botak dan akhirnya rambut tak ada nak bergaya ikat tocang. Hehe Alhamdulillah anak CX makin gembira sebab kepala dia dah ringan. Bila dah tak ada tahi sawan, dapatlah kulit kepala bernafas. Betul tak? 

Sihatlah wahai anak
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Post a Comment

1 Comments

Sha Mohamed said…
Semoga anak CX sihat dan sembuh dari masalah tahi sawan nie..