12 Barisan Di Akhirat Siri 1

12 Barisan Di Akhirat Siri 1


Suatu ketika, Muaz b Jabal ra mengadap Rasulullah SAW dan bertanya; “Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah SWT:

Mendengar pertanyaan itu, baginda menangis dan basah pakaian dengan air mata.Lalu menjawab: ”Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada saya, perkara yang amat besar, bahawa umatku akan digiring, dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri….” “Pada sangkakala ditiup,maka kamu sekalian datang berbaris-baris” Surahan-Naba’:18

barisan di akhirat
Barisan di akhirat siri 1

Barisan Pertama

Di iring dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:

“Mereka itu adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jirannya, maka demikianlah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”


Barisan ke-2

Diiring dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:

“Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”


Barisan ke-3

Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka nuh dengan ular dan kala jengking.

“Mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

barisan akhirat
Barisan Di Akhirat Siri 1


Barisan ke-4

Diiring dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka.

“Mereka itu adalah orang yang berdusta di dalam jualbeli, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka…”

Azab Allah Itu Benar

Siapa yang tidak takut dengan azab Allah? Semua orang pon takut dan menyeramkan. Tetapi itulah kita manusia, banyak leka dengan duniawi yang serba seronok sedangkan inilah ladang dosa pahala kita untuk akhirat kelak.  Semoga Allah ampunkan segala dosa kita. AminPost a Comment

1 Comments

Cik Nor said…
Allahu..takutnya..good sharing