Jantina Nisan

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hye semua. hari ini sangat tiada mood. *mood dalam bahasa melayu apa eh? lorat nau! . hurm. fokus semua hilang. tak tahu kenapa. tapi rasa nak menangis. tapi tak boleh plak. urm. okay. lari topik. cx nak share sesuatu yang mungkin ada dikalangan kita dah tahu dan mungkin juga belum tahu.

selama 20+ tahun cx hidup, belum pernah cx ketahuinya sehinggalah pemergian arwah abah tercinta *al-Fatihah.  cx pergi tempah kepok kubur. cx pilih nisan yang cx nak tapi tiba-tiba pakcik *tokei kedai tu kata.. ini untuk perempuan dik.. ambil yang ini untuk lelaki. okay, pengetahuan baru. korang tahu nak kenal pasti jantina nisan? kenapa diorunk reka nisan itu berjantina? sebab senang nak kenali pemilik kubur tersebut. kita tahu arwah yang telah kembali itu adalah perempuan atau lelaki.

arwah lelaki

arwah perempuan

Daripada gambar diatas, korang dapat bezakan? okaylah, nisan bagi lelaki adalah berbentuk bulat atau persegi.. manakala perempuan adalah sedemikian. nisan perempuan adalah sama dan tiada rekaan lain. so, sangat mudah dikenali. jika pergi menziarahi kubur, korang boleh bezakan arwah adalah lelaki atau perempuan. okaylah kawan-kawan, dah lama actually nak buat entry ni tapi tiada idea nak membebel. #kbai

tempatkanlah arwah didalam syurgaMu
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

Post a Comment

1 Comments

MAY said…
br tau jgk..em.alfatihah utk arwah ayh cx ye..